Frázy

October 22, 2009 — Miroslav Halás

Hosť sa pýta /1

Niekedy ma upúta „opakovaný pohľad“. Pozeráte na knihu a „nič nevidíte“. A potom: vaša dcéra. Ale iba ako silueta. Ako ktosi bez tváre. Ako sa má človek k tomu „postaviť“? K faktu, že „niekto je bez tváre“? Je to veľmi ťažká záležitosť.

Začal som pracovať, aby som sa „tých myšlienok zbavil“. Potom ma už neupútalo nič. Zľahostajnel som. Z opakovaných pohľadov sa stali frázy. Moja prvá otázka: Ako sa dá bojovať proti frázam?

Človek by sa mal vrátiť k človeku. Je to však strastiplná cesta. Dlhá. Vlaky, koľajnice, ťažké sny v kupé s cudzími ľuďmi na dotyk. Vracať sa k človeku je jedna z najzložitejších záležitosti života. Zoberte si príklad márnotratného syna… Alebo Dávidov pokus o opätovné stretnutie so synom Absolónom. Nie, niekedy to nejde.

Je tu však Božia milosť. Božia ponuka: „Teraz však – znie výrok Hospodinov – vráťte sa ku mne celým srdcom a pôstom, plačom a nárekom! Roztrhnite si srdcia, a nie šaty, vráťte sa k Hospodinovi, svojmu Bohu, lebo je milostivý a milosrdný, lebo Mu je ľúto spôsobiť pohromu.“ (Jóel 2,12-13).

Vráťte sa k Bohu – a zvíťazíte nad frázami.


Najnovšie: